5 damarı tıkalı olan Enver Bey ikinci baharına Dr. Hakan Özkulla kavuştu. Damarları açılınca sağlıklı günlere merhaba diyen Enver Beyle çok hoş bir röportaj yaptık.


EN ÖLÜMCÜL HASTALIK KALP-DAMAR
Dünya genelinde her 2 ölüm sebebinden biri kalp damar rahatsızlıklarıdır. Milyonlarca insan damar sertliği, damar tıkanıklığı yaşıyor. Bu hastalıklar esnek damarlarda yapı bozukluğuna sebep oluyor, organların çalışma sistemi bozuyor.
İktidarsızlık ve kısırlıkta dahi damar sorunları en büyük etkenlerdir.
Sadece günümüzde değil geçmişte de kalp-damar hastalıkları en büyük sağlık problemleriydi.
İlk çağlardaki mumyaların incelemesinde dahi damar tıkanıklığı tespit edilmiştir. Firavunların bazılarının kalk krizinden öldüğü ortaya çıkmıştır.

DAMARLARDAKİ BOZULMANIN SEBEPLERİ
Damarların içini döşeyen hücreler mutfak fayanslarına benzer. Bu hücrelerin adı endotel hücresidir. Bu hücreler salgıladıkları maddelerle (nitrik oksit) damarın sağlıklı olmasını sağlıyor. Bu maddeler damarın genişlemesine katkı sunuyor, damardaki iltihabın kurumasını sağlıyor, damara zarar verecek toksik maddelerin temizlenmesini yardımcı oluyor, o bölgede kanın sulu olmasını, akışkan olmasını sağlıyor.
Nitrik oksit salgılanmadığı ya da az salgılandığı noktalarda damarlarda tıkanıklık oluyor. Böyle olunca kan akışı da çok azalıyor.

Yüksek Tansiyon
Tansiyonumuzun yüksek olması damar yapısını bozar. Bu rahatsızlık her zaman bir belirti vermeyebilir, kesinlikle tansiyonumuzu düzenli olarak kontrol etmeliyiz.

Şeker Hastalığı
Kandaki şeker oranı damar rahatsızlıklarının ana faktörlerindendir. Açlık ve tokluk şeker değerlerinin yüksek çıkması hayati etkiler yapar. Şeker aslında hücrelerin beslenmesi için olmazsa olmazdır ama gerekenin üzerinde şeker yüklemesi damarlarda zehir etkisine yol açar, damarın içini döşeyen hücrelerin hasar görmesine sebep olur. Şeker hastalığının belirtileri görülmese bile şekerimizi dönem dönem ölçtürmekte fayda vardır. Sıkça tuvalete çıkanlar ve ağız kuruluğu olan kişilerde şeker hastalığı riski çok daha yüksektir.

TIKALI DAMARLAR NASIL AÇILIR?
Modern tıbbın sağladığı ilaçlar damar tıkanıklığının ilerlemesini engellese de damarların temizlenmesini sağlayamıyor. Bitkisel destek ve tedavinin bu konuda yapabileceği çok önemli etkiler vardır. Fitoterapi yöntemleri ile damarlarınızın pırıl pırıl olması mümkündür. Bugüne kadar binlerce hasta doğru tıbbi bitkilerle çok hızlı değişimlerle damar tıkanıklığı rahatsızlığından kurtulmuştur.
Tansiyonun düşürülmesi, şeker değerlerinin düşürülmesi ve kolesterol değerlerinin düşürülmesi ve bunlarla eşgüdümlü olarak damarların temizlenmesi mümkündür.

BYPASS VE STENT
Göğüs açılıp bypass ameliyatı ile tıkalı olan kalbin damarına, yan yol misali ayaktan alınan damarın yerleştirilmesi ile kalbin beslenmesi sağlanır. Ya da stent takılarak tıkanıklık aşılabilir ancak her yere de stent konulamaz. Ayrıca stent konulması damarın tekrar tıkanmayacağı anlamına gelmiyor. Stent nihayetinde dışarıdan bir maddedir, vücudun kendi maddesi olmadığı için damarın tıkanması çok daha kolaydır.

DAMAR RAHATSIZLIĞINDAN KORUNMA YOLLARI
Şeker değerlerini ani yükselten etkenlerden ve damarların yapısını bozan sigara gibi toksik maddelerden uzak durulmalı.
Yüksek tuz kullanımı gibi yüksek tansiyona sebep olan alışkanlıklar terk edilmeli.
Kötü kolesterolün yükselmesine sebep olan trans yağlardan uzak durulmalı.
Fitoterapi ve bitkisel destek sayesinde damarlarımızı pırıl pırıl yaparken egzersiz de ihmal edilmemeli.
Haftada 4 gün 45 dakika süreyle tempolu yürüyüş faydalı olacaktır.